Πληροφορίες
Τα εικαστικά έργα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του κολάζ και να έχουν ως θεματική αφετηρία τους οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τους ήρωες που έδρασαν ή που απαθανατίζονται σήμερα μέσω ενός μνημείου ή ενός τοπωνυμίου στην περιοχή του κάθε διαγωνιζόμενου.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό και πρόσθετο εικαστικό υλικό στο οποίο να απεικονίζονται τοπωνύμια ή μνημεία από την περιοχή στην οποία διαμένουν, με αναφορά στην Επανάσταση του 1821.
Η δράση θα διεξαχθεί στις ακόλουθες φάσεις:
- Προκήρυξη διαγωνισμού - όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
- Έναρξη του διαγωνισμού (25 Μαρτίου 2021).
- Συλλογή, αξιολόγηση και επιλογή των έργων από αρμόδια Επιτροπή.
- Ολοκλήρωση του έργου: τρεις βραβεύσεις (1 ανά ηλικιακή κατηγορία), έκθεση 100 επιλεγμένων έργων στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και έκδοση αναμνηστικού λευκώματος της έκθεσης. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:
- Μαθητές από 6 έως 10 ετών
- Μαθητές από 11 έως 14 ετών
- Μαθητές από 15 έως 18 ετών
- Ενήλικες
Το κάθε έργο θα πρέπει να φέρει έναν χαρακτηριστικό περιγραφικό ή συμβολικό τίτλο αλλά και να συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο 100-150 λέξεων που θα αποτυπώνει την αφετηρία της έμπνευσης και την ιστορική θεματική του έργου και θα δίνει σύντομες πληροφορίες για τη δράση του απεικονιζόμενου πρωταγωνιστή του (πχ ο ανδριάντας του Μπότσαρη ή η οδός Νικηταρά) ή για την έκβαση του απεικονιζόμενου ιστορικού γεγονότος (πχ οδός Σουλίου ή Ο Χορός του Ζαλόγγου).
Η ιστορία είναι δίπλα μας.
Στα παλιά κτήρια της γειτονιάς μας, στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών, στους λερωμένους ανδριάντες και τα δημόσια μνημεία.
Στη γνώση της προέλευσης και της καταγωγής μας, στις μνήμες των ανθρώπων και στις ιστορίες που αφηγούνται.
Η ιστορία είναι παντού.
Γιατί είναι χρόνος, είναι τα υλικά ή άυλα σημάδια που αφήνει το παρελθόν και που, σαν ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται με το πέρασμα του καιρού και τις εναλλαγές των γενεών.
Ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και εξηγούμε το παρελθόν.
Ιστορία είναι ο χωροχρόνος που εξακολουθούμε για κάποιο λόγο να καταλαμβάνουμε και, εντέλει, το πλαίσιο και η ταυτότητά μας.
Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να ανεβάσουν τα έργα τους στoν κόμβο 1821.myhistory.gr
Τα έργα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν από Κριτική Επιτροπή.
Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, απαρτίζεται από τους εξής:
-
Δάφνη Αγγελίδου, Ζωγράφος-Ψηφιδογράφος, Καθηγήτρια ΑΣΚΤ
-
Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος & Αθηναιογράφος
-
Μαρία Γρηγοροπούλου, Υπεύθυνη Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
-
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης & Ανεξάρτητη Επιμελήτρια – Πρόεδρος Επιτροπής
-
Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Ζωγράφος, τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ
-
Γιώργος Χουλιαράς, Γλύπτης, τ. Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ
Θα επιλεγούν 100 έργα, με ίση αντιπροσώπευση όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τα 100 έργα που θα επιλεγούν (25 από κάθε μία από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες), θα εκτεθούν το φθινόπωρο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα διατίθεται και αναμνηστικό λεύκωμα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα προσκληθούν στα εγκαίνια και θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.
Έπαθλα
- Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν στα εγκαίνια της έκθεσης.
- Οι πρώτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν ως έπαθλο δώρα τεχνολογίας, που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν δωροεπιταγές για το Πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
- Όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα λάβουν και αναμνηστικό δίπλωμα (σε ηλεκτρονική μορφή).
- Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα
30/5 - 7/6/2021, στην ιστοσελίδα 1821.myhistory.gr (1821.ime.gr).